7os ΑΝΔΑΝΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

 

Λίγα λόγια για το μετάλλιο του Αγώνα  και τα Μυστήρια της Αρχαίας Ανδανίας.

«Ενταύθα  των μεγάλων θεών εγέγραπτο η τελετή,  και τούτο ήν παρακαταθήκη του Αριστομένους»

 Παυσ. ΙV.26,8)

Α). ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ  ΠΑΥΣΑΝΙΑ (αποσπάσματα)

1.Ο Αριστομένης παραδέχτηκε πως έτσι είναι και πως η παράταση της σωτηρίας τους είναι αδύνατη. Νοιάστηκε λοιπόν, για ό,τι επέτρεπαν τότε τα πράγματα: υπήρχε στους Μεσσήνιους ένα απόρρητο αντικείμενο που αν χάνονταν, επρόκειτο να καταποντιστεί για όλος τους αιώνες η Μεσσηνία. Αν όμως φυλάσσονταν, έλεγαν οι χρησμοί, του γιού του Πανδίονα Λύκου, πως οι Μεσσήνιοι θα μπορέσουν κάποτε να ξαναβρούν τη σωτηρία της χώρας τους. Το αντικείμενο αυτό, μόλις νύχτωσε, το πήρε μαζί του ο Αριστομένης, ο οποίος ήξερε τους χρησμούς , όταν έφτασε στο πιο έρημο μέρος της Ιθώμης , το παράχωσε και ζήτησε από το Δία, ο οποίος προστάτευε την Ιθώμη και από τους θεούς , οι οποίοι έσωζαν ως τότε τους Μεσσήνιους , να είναι φρουροί της παρακαταθήκης αυτής. (IV.20,4)

2.Ο Επαμεινώνδας γενικά δεν θεωρούσε εύκολο να κτίσει μια πόλη αξιόμαχη κατά των Λακεδαιμονίων ούτε εύρισκε το μέρος της χώρας όπου έπρεπε να την κτίσει. Οι Μεσσήνιοι έλεγαν πως δεν θα ξανακατοικούσαν στην Ανδανία και την Οιχαλία , γιατί οι συμφορές τους είχαν βρεί, όταν ήταν εκεί εγκαταστημένοι. Ενώ βρίσκονταν σε αμηχανία, λένε πως είδε τη νύχτα έναν ηλικιωμένο άντρα, που πολύ έμοιαζε με ιεροφάντη, ο οποίος του είπε: «από μένα θα έχεις το δώρο να νικάς όποιον πολεμάς με όπλα. Και όταν φύγεις από τη ζωή, εγώ ω Θηβαίε , θα κάνω να μη μείνεις άγνωστος και άδοξος. Δώσε όμως και συ ξανά στους Μεσσήνιους τη πατρική τους γη και τις πόλεις, επειδή και η κατ΄αυτών οργή των Διοσκούρων έχει ήδη σταματήσει». Στον Επαμεινώνδα αυτά είπε. Στον  Επιτέλη  έξ΄ άλλου, το γιό του Αισχίνη, που οι Αργείοι τον είχαν εκλέξει για να ηγείται του στρατού τους και για να ιδρύσει την Μεσσήνη, σε όνειρο επίσης, παράγγειλε σ΄ όποιο μέρος της Ιθώμης βρεί φυτρωμένες σμίλακα και μυρτιά να σκάψει ανάμεσά τους και να σώσει τη γριά , η οποία βασανίζεται κλεισμένη στον χάλκινο θάλαμο και είναι ήδη λιπόθυμη. Ο Επιτέλης, άμα ξημέρωσε, πήγε στο μέρος  αυτό και σκάβοντας βρήκε χάλκινη υδρία . Την πήγε αμέσως στον Επαμεινώνδα, του φανέρωσε το όνειρο και του είπε να αφαιρέσει το πώμα μόνος του και να κοιτάξει τι έχει μέσα. Εκείνος έκανε θυσία , ευχήθηκε σε εκείνον που φανέρωσε με όνειρο την υδρία και κατόπιν την άνοιξε. Βρήκε μέσα λεπτότατο έλασμα κασσιτέρου, τυλιγμένο σε ρόλο, όπως είναι οι ρόλοι των βιβλίων. Πάνω σ΄αυτό ήταν γραμμένο το τελετουργικό των μεγάλων θεών κληροδοτημένο από τον Αριστομένη.

3.Όταν βρέθηκαν οι τελετουργικές διατάξεις, άρχισαν να τις καταγράφουν σε ρόλους βιβλίων πρόσωπα του ιερατικού γένους. Ο Επαμεινώνδας, όταν ο τόπος όπου βρίσκεται σήμερα η πόλη των Μεσσηνίων του  φάνηκε καταλληλότατος …….παράγγειλε να εξετάσουν οι μάντεις. αν και των θεών η θέληση θα δείξει προς την ίδια κατεύθυνση.  Όταν οι μάντεις είπαν πως τα ιερά ήταν ευνοικά, άρχισε να ετοιμάζεται για την ίδρυση της πόλης παραγγέλλοντας να κουβαληθούν πέτρες…..(IV.26,7-8)

Β) ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ ξεκίνησαν στη πρώτη πρωτεύουσα των Μεσσηνίων, την Ανδανία,  από τους Πολυκάονα και την σύζυγό του Μεσσήνη, σε απροσδιόριστο χρόνο πολύ πριν την κάθοδο των Δωρειαίων.  Λόγω της μακραίωνης  ιστορίας τους, που είναι και η ιστορία των Μεσσηνίων, έγιναν πολλές διαφοροποιήσεις, ως προς το τόπο τέλεσής τους και πολλές αναστολές, καταργήσεις και αναβιώσεις, πάντα όμως στη περιοχή της Ανω Μεσσηνιακής πεδιάδας. Οι μαρτυρίες που έχουμε γι΄ αυτά βασίζονται στις αναφορές του  Περιηγητή  Παυσανία στο βιβλίο του "Μεσσηνιακά" καθώς επίσης και από την περιγραφή του τελετουργικού στις στήλες που είναι εντοιχισμένες στην είσοδο της εκκλησίας του χωριού Κωνσταντίνοι. Οι στήλες αυτές βρέθηκαν στη περιοχή του χωριού Καλλιρόη και χρονολογούνται στον 1ο π.χ. αιώνα, την εποχή δηλαδή που πραγματοποιήθηκε νεώτερη αναβίωση των Μυστηρίων από τον Μνασίστρατο.

Γ) ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες τους προτείνω να διαβάσουν την ομιλία που έγινε στο Διαβολίτσι το 2011, στο πλαίσιο του 3ου Ανδάνειου Δρόμου, από τον κ. Γιάννη Δ. Λύρα. Αυτή την ομιλία μπορούν να την βρούν χρησιμοποιώντας το Google με τα στοιχεία "Γιάννης Δ. Λύρας: ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ".

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.      facebook:  Ευθύμιος Αλεξόπουλος

 

δείτε τις συνημμένες φωτό

 
ΧΟΡΗΓΟΣ      
asics      
interamerican samarites Opanda logo eod

Αγώνες